Nemusíte být zrovna praktikující křesťané a stejně vás Vánoce, Advent a vše co se v tomto nádherném období děje, chytne za srdce. Ani nevíte proč, ale stejně ty miliony různých detailů co tvoří atmosféru Vánoc, prostě milujete. Pozvěte si Vánoce domů.
Ze všeho nejdříve dejte všem, co jdou kolem vašeho domu najevo, že i vy jste Vánocemi postiženi. Pořiďte si na vstupní dveře Adventní věnec. Můžete si jej koupit. Na vánočních trzích i v normálních obchodech je jich obrovský výběr. Nebo můžete být originální a věnec si vyrobit. V nějakém hobymarektu si koupíte základ, který je ze slámy či polystyrenové hmoty. A pak už vám chybí jen nějaké chvojí a další výzdoba. Na internetu najdete nepřeberné množství inspirace. Můžete být založeni na přírodu a výzdobu si najít někde v lese, nebo si vše pěkně pořídíte za penízky v obchodě. Jo, a když už budete kupovat ten základ na věnce, kupte rovnou dva. Vyrobíte si jeden věnec, který zavěsíte na dveře a jeden, klasický se čtyřmi svícemi.
Výroba se mnoho neliší. Jen pod svíce použijte bezpečné, plechové podložky, na které bude odkapávat vosk. Při výrobě Adventního věnce, svícnu, promýšlejte jak zabránit tomu aby od svíce celý věnec nezačal hořet.
Máte základní výzdobu. Nyní to chce něco pro potěchu ucha. Koledy si můžete pořídit na nějakém nosiči, anebo si je opět stáhnete z internetu. Při přehrávání koled si uvědomte, že jde o navození atmosféry k rozjímání a ne o to aby vaši sousedi díky hlasité produkci začali tušit, že jste se nakonec přece jen dali na víru.
Máme vše pro oko, i ucho. K pohlazení čichových buněk můžeme použít nějaké aromatické svíce, případně aromalampy. A jelikož jsou Vánoce v podvědomí spojovány s vůní skořice a badyánu, můžeme přímo do nádržky aromalampy nalít trochu vody, přikápnout jedlého oleje a do toho ponořit ono koření. Za chvíli bude atmosféra plná vánoční vůně.
V neposlední řadě nesmíme zapomenout na pravý vánoční horký nápoj. Myslím tím svařené víno, nebo punč. Výroba těchto nápojů je notoricky známá. Nebudu zde uvádět žádný recept. Jen jedno doporučení. Nešetřete skořicí a používejte kvalitní víno. Aspoň na Vánoce se neodbývejte.