Povolání kuchaře není ani zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Přesvědčit se o tom můžeme kdykoliv, stačí se podívat na nějakou kuchařskou show. A zatímco je rozhodně koncertem sledovat skutečného mistra při práci, faktem je, že ani většina profesionálů této úrovně nedosahuje. Součástí tohoto povolání je však i možnost, že se zašpiníme. Stačí jeden neopatrný pohyb a obsah hrnce je vylit. O prskajícím oleji není třeba se zmiňovat. Je tedy jen pochopitelné, že kuchaři často nosí speciální oblečení, které chrání jejich běžné šaty. Koneckonců, i doma mnoho z nás nosí zástěry.
V restauracích a jiných profesionálních zařízeních se však obvykle nosí rondon kuchařský. Jedná se o plášť nejčastěji bílé barvy, kde zapínání na knoflíky jde z jedné strany na druhou. Z tohoto důvodu je také jedna přední strana delší než druhá. Je to samozřejmě proto, aby bylo případně více vrstev mezi tím, co na sebe kuchař vyklopí, a jeho pokožkou. Nesmíme totiž zapomínat, že většina věcí připravovaných v kuchyni je horkých, a snadno může dojít k popáleninám. Koneckonců, proto jsou zde zavedeny také přísné bezpečnostní předpisy.
Dále je zde také nebezpečí, které vyplývá z práce u otevřeného ohně. Při neopatrném jednání se může stát, že nám chytne například právě zástěra. Ani flambování není zrovna nejbezpečnější technikou, kterou lze v kuchyni použít. I to je důvod, proč je rondon obvykle vyroben ze speciálního materiálu, který je nejen značně tepelně odolný, ale také silný a snadno čistitelný. Je totiž potřeba, aby jej bylo možno v případě potřeby vyprat i při nízkých teplotách.
Důsledkem toho je samozřejmě vyšší cena, alespoň u těch skutečně kvalitních modelů. Jistě, existují i levné druhy, avšak ty jsou často vyrobeny z běžné bavlny a ani jejich kvalita není zrovna nejvyšší. A vzhledem k tomu, že tu jde doslova o naši bezpečnost, je rozhodně lepší se jim vyhnout.